5 jun: T-Meeting

De Snertcross, nr. 2 zit er weer op

30 okt 2016

De Warande lag er prachtig bij. Een warm zonnetje zorgde ervoor dat de herfstkleuren nog beter tot hun recht kwamen.

Aan de start verschenen naast een aantal junioren, een flinke delegatie van het Attila MiLa team en toch maar een handjevol wegatleten. Veel wegatleten zijn nauwelijks bekend met crosswedstrijden, wedstrijden die over vrijwel alleen onverharde paden gaan. Dat is jammer, want crossen is erg handig om een goede hardloper te worden.

Wat zijn de voordelen van crossen?
Op de eerste plaats loop je vaak in mooie stukjes natuur, maar sporttechnisch gezien is er ook winst te halen.

Kracht, coördinatie en stabiliteit
Het voornaamste voordeel van crossen is dat je aan kracht en stabiliteit wint. Door de onverharde paden en hoogteverschillen moet je steeds corrigeren en stabiliseren. Je voeten en enkels worden er veel sterker van. Met andere woorden je moet voortdurend opletten, waar en hoe je je voeten neerzet. Je coördinatie wordt daardoor verbeterd. Met crossen train je ook op een uitstekende manier je rompstabiliteit. Je rompspieren zijn constant aan het werk. Een betere rompstabiliteit leidt tot een betere loophouding en looptechniek en meer snelheid. Zo ben je na een serie winterse crossjes perfect voorbereid op het (zomer) wegseizoen, puur vanwege het feit dat je flink wat aan kracht en stabiliteit.

Strijd in plaats van tijd
Je eindtijd is niet belangrijk, je kunt echt niet elke kilometer op je horloge kijken of je wel op gemiddelde kilometersnelheid zit. De uitdaging zit hem in het parkoers en je kunt natuurlijk wel proberen toch maar net iemand in te halen, of voor te blijven.

Tip: Verken het wedstrijdparkoers tijdens de warming-up. Zo ben je alvast een beetje bekend met het parkoers en weet je hoe je de wat moeilijkere stukken kunt passeren.

Terug naar de Warande, de uitslagen:
JONGENS, KIDSCROSS

3 Roland Vos 25:31
11 Gerrit Heij 27:57
14 Frank Verkaart 30:31

Alle crossen in de regio zijn te vinden op: http://www.regio13.nl.
De eerstvolgende cross is op zondag 6 november; de Drunense duinencross.