Gebruikt textiel: in de Attila textielbak!

18 mei 2014

Bij Attila staat al jaren een container waar textiel mee verzameld kan worden. Dat is vanzelfsprekend goed voor het milieu maar ook goed voor de penningmeester van Attila. Per kilo textiel ontvangt Attila ca. € 0,23. Dat lijkt niet veel maar afgelopen jaren haalden we toch steeds zo'n € 200,00 per jaar op. Makkelijk verdiend en we kunnen het als vereniging goed gebruiken.

Heb je textiel, breng het dan naar Attila en gooi het in de textielbak!

Wij verzamelen,de gemeente recyceld
Textiel is een aparte afvalsoort die goed herbruikbaar is, je moet daarbij denken aan kleding, riemen, schoenen, gordijnen en beddengoed. Als de textielcontainer vol is wordt deze door de gemeente opgehaald en geleegd. De gemeente recyclet het textiel, wij verzamelen het alleen.

Wat gebeurt ermee?
Bruikbare kleding en schoeisel wordt verkocht als tweedehandskleding in arme landen. Een deel van het textiel dat niet meer bruikbaar is wordt gerecycled tot grondstof voor textielmaterialen, bijvoorbeeld garens voor het maken van nieuwe kleding, maar ook voor vloerbedekking, dekens en vilt voor geluidsisolatie. Van kapotte kleding worden ook poetsdoeken en isolatiemateriaal gemaakt. Wat overblijft, wordt verbrand, dit is landelijk zo’n 8%.

Wat mag niet in de textielcontainer?
Vloerbedekking (mag bij grof huisvuil), zwaar vervuilde kleding (olie-, verfvlekken of nat) mag bij restafval.