Spannende strijd tussen kinderen en ouders

19 jun 2013

Afgelopen zaterdag was het inmiddels alweer de derde versie van de ouder-kindwedstrijd bij Attila. Het was de versie met het beste weer: mooi droog, zonnetje en wat wind. Ideaal om een middagje te sporten. Sofia en Peter hadden de wedstrijd voorbereid en met behulp van Theo en een paar anderen werd het wedstrijdterrein voorbereid. De verspringbak natuurlijk zo dat iedereen met de wind mee sprong; dat scheelt zo lekker in de afstand.

Rond twee uur stonden 42 kinderen en hun ouders, broers, zussen of vriendinnen (en zelfs een opa!) te trappelen van ongeduld om de gezonde familiestrijd aan te gaan. Zou pa of ma zich nog kunnen handhaven ten op zichte van zoon of dochter? Over drie groepen ging iedereen met de onderdelen van start: 400 meter, verspringen en kogelstoten.

De 400 meter was voor iedereen goed te doen, beter dan de 1000 meter die het eerste jaar gelopen werd. De snelle mannen/jongens hadden maar net meer dan een minuut nodig, maar ook de rest liep in de verschillende series lekker zijn eigen tempo en zo was na ruim 2 minuten toch iedereen wel heelhuids over de finish.

Bij kogel wat gerommel. Even zoeken wie met welke kogel moest stoten en hoe stoot je nu precies? (nee, niet gooien) Best een lastig onderdeel als je het nooit doet. Maar ach, soms kon je wel een beetje smokkelen (toch?). Het was duidelijk dat dit onderdeel bij de pappa’s goed in de markt lag. Renzo Diks was dit jaar met 9.40 m de winnaar, maar Natasja van Beurden was de junior die met 8.49 m. het verste stootte. Knap ook de stoot van 7.12 m van Denise Swelsen, die daarmee de beste mamma werd.

En verspringen blijkt voor ouders ook best een uitdaging. Allemaal zien ze hun kinderen geregeld worstelen met de juiste afzet en landing, maar nu mochten ze hetzelfde proberen. Afzetten op de witte balk (of zelfs maar in het witte vak) is bepaald geen makkie en dan mag je na de landing ook nog niet achterover vallen…. Het kostte het nodige gekraak, gepiep en zandgehap, maar, iedereen heeft gesprongen. Uiteindelijk werd het onderdeel nipt gewonnen door een kind: Tim Verhoeven, met ditmaal Anton Watzeels één centimeter achter hem.

Het gezellige was dat de deelnemers ook zelf enthousiast jureerden. Dus zo nu en dan holde Peter en Theo weg om even de 400 meter te jureren, of werden meetlinten en schrijfblokkken doorgegeven om er even gesprongen of geworpen moest worden. Dat was allemaal geen enkel probleem en zo liep iedereen relaxed door wedstrijd heen.

Aan het eind van de middag was er nog een leuk onderdeel. Ditmaal geen ouders tegen kinderen, maar ouders met hun kinderen in de Zweedse estafette. Teams bestonden soms uit hele gezinnen, maar vaak ook uit meerdere gezinnen. De ouders waren sportief genoeg en deden weer in grote getale met hun kinderen mee, zodat er wel 16 teams in twee series van start gingen.

In de eerste serie werd er keihard van start gegaan door pa Watzeels (die de 400m al had gewonnen), op de voet gevolgd door Tim Verhoeven en Bob Voets. Milan Watzeels, klein en dapper, nam als eerste het “stokje” over, maar tegen het geweld van pa Verhoeven en pa Voets was hij niet opgewassen. Die twee gezinnen zetten de onderlinge strijd voort, die na een een supersnelle 200 meter van Emma Voets en een waanzinnige eindsprint van Daan Verhoeven uiteindelijk op de meet gewonnen werd door Verhoeven.

Ook in de tweede serie was er flinke strijd tussen twee gezinnen al snel zichtbaar. Lotte en Noortje de Graauw zijn natuurlijk twee supersnelle meiden die dat ook hier lieten zien, maar de Barbara Karremans wist de voorzet van pa aardig te behouden. Pa de Graauw mocht als eerste aan de laatste honderd meter beginnen, waarbij hij zijn benen uit zijn lijf moest lopen om de jonge Jules Karremans (B-pupil) die een giga eindsprint inzette, net voor te blijven.

En toen was het tijd om lekker op het terras te gaan zitten en rustig wat te drinken en na te praten. Voor de liefhebbers was er friet en zo kon ook de honger van de middag gestild worden.

Maar ja, wie waren nu de uiteindelijke winnaars???? Nou, we kunnen vertellen, het was een spannende strijd. Nadat de uitslagen meerdere malen geteld waren, was de conclusie dat:

De kinderen hebben gewonnen!!!!

Voor hen is er inmiddels een prachtige wisselbeker, die ze de komende weken allemaal even mee naar huis mogen nemen.

Al met al: een geslaagde dag.
Sofia, Jeroen, Theo, Patricia, vele anderen vrijwilligers en bovenal Peter: Bedankt voor deze leuke middag.

Carolien Ritsema van Eck