twitter   facebook   rss

Sponsoren


JK Productions


Amarant Groep


Runnersworld Tilburg


Codediggers


Heerkens van Bavel


Interesse

Wedstrijden

21 mei: T-Meeting

close
Loading...


Mijn achtste twintigkamp komt eraan…

13 sep 2015

Komend weekend, 19 en 20 september, is het zover. Een weekend volgestopt met 20 baanatletiek onderdelen, de "twintigkamp" genoemd. Je hoort ook wel de namen "icosathlon" of "dubbele tienkamp" ("double decathlon"). De laatste benaming vind ik niet zo gelukkig gekozen: het zijn geen twee tienkampen, want het zijn echt twintig verschillende onderdelen. Het zal mijn achtste keer worden. Toen ik in 2002 voor het eerst deelnam aan de op dat moment allereerste editie van de Dutch double decathlon had ik zeker niet gedacht dat ik er daarna nog zeven zou gaan doen, laat staan op mijn 45e nog eentje. 

Die eerste keer was ook bepaald geen gemakkelijke ontmoeting met dit rare atletiekonderdeel: ik had de zwaarte ervan stevig onderschat en zeker ook hoe je je lijf gedurende die twee dagen verzorgt, spaart en vooraf had moeten trainen. Tijdens het zesde onderdeel van de eerste dag -de 800 meter- kreep ik zoveel kramp dat dat een martelgang werd, ik al mijn hoop op een fantastisch puntentotaal in rook op zag gaan en vooral de rest van de dag die kramp steeds terugkreeg. Ik kan jullie verzekeren: een steeple chase lopen met kramp in liezen en hamstrings bij elke balkpassage is niet fijn en zelfs eng :-). Na een nacht slapen kwam ik de tweede dag eigenlijk best goed terug met al wat ervaring van dag 1 op zak en eindigde ik in de eerste twintigkamp op Nederlandse grond als derde. De jaren erna zou ik elk jaar meedoen behalve in 2006. Met in 2009 een echt wereldkampioenschap. Inmiddels toen bijna veertig jaar oud behaalde ik daar een derde plaats als oudste deelnemer in de mannen 35+ categorie. In de jaren daarna dacht ik nog wel eens aan deelname, maar de verbouwing van de atletiekbaan in 2010, de eerste echte blessures in mijn atletiekleven die elk jaar wel wat terugkwamen en me minimaal zes tot acht weken terugwierpen plus een liesbreukoperatie in 2012 maakten dat ik geen twintigkamp meer gedaan heb sinds 2009. Maar nu lijkt het er weer van te komen en dat op zichzelf vind ik al mooi. Ik was er stiekem vrij zeker van dat ik nooit ongeschonden aan de start zou verschijnen. Die verrekkingen in kuiten en hamstrings van de laatste vijf jaar...die zou ik vast nu ook weer krijgen nu ik me weer moest vastbijten in allerlei onderdelen die ik nooit meer doe en sprint, midden- en lange afstand moest zien te combineren met hordenlopen, springen en werpen. Het is echter allemaal erg goed gegaan. Ik heb best mijn pijntjes gehad en er zijn ook wel dingen die wat sluimeren. Maar eigenlijk was dat altijd het geval. Het is hopen dat er niets iets is waardoor je de wedstrijd moet staken. Ik heb in al die twintigkampen wel gezien hoe je lichaam tot prestaties kunt aanzetten die je vooraf niet (meer) voor mogelijk hield.

Ik hoorde op de trainingen de afgelopen tijd wel eens mensen vragen wat er dan toch allemaal in die twintigkamp zit, want bijna niemand kan twintig baan onderdelen opnoemen. Hou je vast:

Dag 1:
100 meter
Verspringen
200 meter horden (dat is vast de verrassing)
Kogelstoten
5 kilometer
800 meter
Hoogspringen
400 meter
Kogelslingeren
3km steeple chase

Dag 2:
110 meter horden
Discuswerpen
200 meter
Polsstokhoogspringen
3 kilometer (de tweede verrassing)
400 meter horden
Speerwerpen
1500 meter
Hinkstapspringen
10 kilometer

Alleen tussen de twee middelste onderdelen van beide dagen zit een verplichte pauze van minimaal 1 uur. Verder zijn de onderdelen vaak maar gescheiden door 20 of 30 minuten. Plan dan maar eens een massage, je eten en je drinken. Daar komt natuurlijk ook bij dat je dat weekend een hoop spullen van onderdeel naar onderdeel sjouwt: per dag gemiddeld zo'n vijf tot acht verschillende schoenen, extra kleren en veel eten en drinken in liefst een koeltas. Even nietsdoen is er eigenlijk niet bij: niet alleen heb je die tijd bijna niet, maar in beweging blijven lijkt toch de verstandigste manier om de dag door te komen. Je kent het vast wel: als je na een zware inspanning gaat zitten of liggen op de baan, ga je heel snel vastzitten. Je zult me in zo'n weekend dus eigenlijk heel veel zien bewegen ook tussen de onderdelen door. Nog een aardige regel: elk loopnummer moet je finishen, anders is je 20-kamp ongeldig!

Ik ben heel erg benieuwd. Ik heb er enorme zin in en het is nog eens des te leuker dat nog iemand van Attila gaat meedoen: Vincent Staat durft het aan om al die twintig onderdelen te gaan proberen. Ik ben ervan overtuigd dat ie het kan. Ik ben wel heel benieuwd hoe hij de omvang ervan verteert, want hoogspringen na een 5 kilometer en 800 meter is anders dan als enige onderdeel in een wedstrijd. En die slingerkogel weet ik uit ervaring...is niet zo makkelijk in die smalle sector te krijgen als je al 8 onderdelen in de benen hebt zitten (in mijn beste 20-kamp ooit, lukte me dat inderdaad niet en dat was even frustrerend. Het kostte me net voldoende punten om geen elfduizend punten te halen...die frustratie toen zette me wel aan tot een flitsende winnende 3 kilometer steeple onder de 11 minuten :-)). Vincent en ik gaan het allemaal zien en meemaken. Het blijft een avontuur waarvan je vooraf de uitslag niet kunt voorspellen. Als dat namelijk wel zo was, dan had ik inmiddels de 12000 punten gehaald. Ik weet achteraf hoever je van zo'n prognose af kunt blijven. Afmaken geeft altijd al een enorme voldoening!

Jullie horen het wel. Via Facebook of Twitter hou ik wel wat tussenresultaten bij en na afloop neem ik de tijd voor een verslagje op de website. Voor meer informatie over tijdschema, deelnemers, regels en lokatie, zie http://www.20kamp.nl

Toine van Beckhoven    

Reacties:

Toine

23 sep 2015 - 13:59:11
Er komt nog een verslag op de website, maar kan vast verklappen dat we twee zeer tevreden atleten zijn na de twintigkamp :-)

Gerrit Heij

17 sep 2015 - 15:30:14
Toine en Vincent, heel veel succes!

Ingrid

16 sep 2015 - 09:02:51
Leuk! Veel succes!

Arnoud

14 sep 2015 - 08:28:38
Succes Toine en Vincent